Jak jsme (ne)zateplili Chrám svatého Víta v Praze

5. 04. 2011 16:24:08
Parta okolo šéfa ostravské projekční firmy Marka Kanii mě oslovila někdy na konci minulého roku. "Chceme udělat aprílový fór, máte zájem?" zeptali se tehdy. Polilo mě horko - aprílové žertíky v novinách a vůbec v médiích moc nemusím, pamatuji si totiž, že mnohé z nich lidi vyděsily. Například ten o protrhávající se přehradě či Marťanech, kteří přistáli v USA...

Jenže tady prý půjde o seriózní apríl - zateplíme Chrám svatého Víta v Praze. Žádná řachanda to nebude - vznikne "seriozní" reportáž s projekčními plány, vizualizacemi budovy před a po zateplení, anketou s Pražany a návštěvníky hlavního města, živým zedníkem i památkářem.





"Vzniklo to v jedné z hospod na Stodolní ulici. Zaujal mě nápad televize BBC, která zmátla Brity geniálním aprílem, že hodiny na Big Benu nahradí display obřích digitálek" říká Marek Kania. Z nápadu, jakých v hospodě vznikají desítky i stovky, se ale při dalším setkání a dopilování námětu a podrobností stal PROJEKT. Z něj nakonec vypadlo pár maličkostí, například štiplavá poznámka "památkáře" Kabouska o tom, že barevné řešení nátěru zateplení volně navazuje na okolní budovy" nebo detail zatepleného vchodu do katedrály s klasickými panelákovými zvonky včetně jmen nájemníků i pana arcibiskupa...


Přečtěte si také článek VIDEO: Chrám svatého Víta se dočkal zateplení. Stát ušetří miliony
na Zprávách iDNES.cz.



"Fotograf zajel do Prahy udělat obrázky chrámu pro vizualizace, projektantka zakreslila do projektu situaci, vznikl energetický štítek budovy, pak do Prahy jel štáb s kamerou pro další záběry, anketu, rozhovor s fiktivním památkářem Kabouskem a zedníkem Varmužou," říká Marek Kania.

Zedník Varmuža, jinak projektový manažer firmy, se stal hvězdou klipu. Kdo ještě do jeho vystoupení v reportáži váhal, ten vzápětí většinou pochopil, že jde o apríl. To když zedník porovnával, jak se vrtá do paneláku a jak do kostela, a že "akorat okolo tych figurek se to blbě robi..."

Ale Pražané a návštěvníci města byli skuteční. Někteří řekli, že se jim zateplení zdá nesmyslné, ale jiní to ocenili - například turistka někde z Asie, které se původní katedrála na obrázcích zdála "příliš tmavá", ale zateplená se jí líbila.

No a pak už přišlo to, co je na aprílu tím nejzajímavějším - tedy reakce napálených. Potěšilo mě, když někdo dokázal uznat, že se chytil. Řekl bych, že mnohdy bývají diskuse i pod zcela nekonfliktními články plné nenávistných reakcí - apríl o zateplení chrámu byl jiný. Někdo napsal, že věděl hned, o co jde, jiný se chytil až u Varmuži a jeho figurek, někomu nedocvaklo a zlobil se, že tohle by se nemělo dovolit.

Zprávu ocitovala některá rádia, převzala ji celá řada internetových stránek, jedna firma dokonce nabídla aplikaci, která "ukáže budovu před i po zateplení..."

Jednomu z autorů nápadu kamarád poklepal po ramenou, že to je teda perfektní. "Já myslel, že mě chválí za apríla, ale on myslel tu zakázku, protože se mě vzápětí zeptal, kdo to zateplení bude dělat a kdy to začne," říká mladý muž, který v klipu představoval památkáře Kabouska. Pobavili se i památkáři opravdoví, soudě alespoň z tohoto vzkazu pod článkem na iDNES.cz: "Soused archeolog říkal, že jejich páteční schůzka s kolegy z památkové péče byla naprosto znehodnocená vaším aprílem. Všichni z toho prý byli úplně vedle. Naprosto jste jim nabourali pracovní morálku. Prý to byla po dlouhé době zábavná schůze a „Varmuža“ je nový termín pro dělníky na památkách. :-)".

Reakcí byly snad stovky, většině se snad náš apríl líbil, někomu se zdál být trapný a někdo navrhoval, že jsme povinni u takových reportáží oznámit, že jde o apríl. Věřím, že zateplení chrámu nikoho neurazilo a snad pobavilo. Tak jako mě pobavila dcera: "Tati, já včera napálila aprílem učitelku ve škole. Taky jsi někoho napálil?" Ano, odpověděl jsem jí - napálili jsme s kamarády asi tak 100 tisíc lidí...

Zateplení chrámu svatého Víta v Praze

Režie: Vladimír Skórka

Námět: Daniel Rojan a jegermeister

Scénář: Vladimír Skórka a Daniel Rojan

Kamera: Jakub Fabian

Střih: Tomáš Simper

Producent: Marek Kania

Fotografie: Ondřej Sikula

Odborní poradci: Marek a David Kaniovi, Jaroslav Baďura

Jaroslav Baďura, vedoucí redaktor MF DNES Ostravabadura.jpg

Autor: | úterý 5.4.2011 16:24 | karma článku: 42.52 | přečteno: 19214x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.40 | Přečteno: 573 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3851 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...