Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéfredaktor MF DNES: Český stát jako kavka

Před necelými deseti lety ze sebe nechal český stát udělat ukázkovou kavku. Konsolidační agentura, ministerstvo financí a nakonec i celá Špidlova vláda uvěřily povídačce o bohatých amerických investorech, kteří zachrání rodinné strojírenské stříbro, plzeňskou Škodu. Pohádka to byla hezká, skutečnost však byla mnohem prozaičtější. Žádní Američané se nekonali a bohatí už vůbec ne.

Robert Čásenský

Již před časem se ukázalo, že firma skončila v rukou jejích manažerů, tedy mužů, kteří měli právě pro stát přichystat podnik na co nejvýhodnější privatizaci. Přichystali, jen ne pro stát. Schovali se za masku údajné americké firmy a státní orgány jednoduše obalamutili. Tento týden navíc vyšlo najevo, že to tak bylo domluveno od samého začátku a že pro ředitele shromážděné kolem Martina Romana byl připraven většinový, dvoutřetinový podíl. Zbylou třetinu pak získala ona maska, další Češi schovaní za americky znějícím jménem Appian.

Český stát vypadá ve světle těchto informací jako naivní prosťáček, který jednoduše zbaštil návnadu i s navijákem.

Škodě se po této privatizaci začalo velice dařit. Často za pomoci dalších státních prostředků (velkorysý přísun peněz na likvidaci starých ekologických škod) nebo významných zakázek od státních, polostátních či městských firem.

Snad náhodou to byly firmy, v jejichž vedení se po odchodu ze Škody objevil právě Martin Roman. „Romanův“ ČEZ vyhlásil program obnovy elektráren a Škoda jako historicky téměř výlučný dodavatel s přirozeným monopolem získala mnohamiliardové zakázky. Bylo jich tolik, že jen svou elektrárenskou část mohla prodat korejským majitelům za více než deset miliard korun.

Skupina Škoda byla úspěšná také v tendrech u Českých drah, kde Roman působil v dozorčí radě, či u pražského Dopravního podniku se spřáteleným ředitelem.

Firma se rozvíjela, rostla, jistě i vlastní zásluhou, nejen z veřejných či poloveřejných prostředků. Původní investice 800 milionů korun se i podle těch nejstřízlivějších odhadů zmnožila na nějakých osmnáct či dvacet miliard korun. Z pohledu jejích (podle původního plánu navěky utajených) vlastníků ten nejlepší možný vývoj. Z pohledu státu už to taková sláva není.

Jistě, případ Škody zdaleka nebyl jediným, kdy při privatizaci obrovské firmy stát ostrouhal, případně se nechal nějak napálit. Vzpomeňme na Mosteckou uhelnou, OKD a další podobné. Společné pro všechny tyto privatizace je, s jakou bohorovností k nim politická elita i státní orgány přistupovaly a přistupují. Nejsnáze by se to dalo parafrázovat větou: „No ano, v pořádku to nebylo, ale už je to pryč, tak zapomeňme.“

Obhajovat takové případy je nemožné, pátrat po selháních a vinách je pro politiky nebezpečné, proto přichází slovní mlha a mlčení. Stát, který neuměl ochránit své zájmy na počátku a který neumí jednat ani následně, tak svou roli oškubané kavky legitimizuje. 
Nevidíme, neslyšíme, nemůžeme...
Proto nepřekvapí, že i dnes v aktuálním případu Škoda slyšíme ze všech stran politického spektra takřka stejná vyjádření. Že je potřeba s reakcí počkat. Že se uvidí, zda a co vyšetří policie a podobně. Policie však možná nevyšetří nic. Jednak proto, že se jí to ještě nikdy v podobných případech nepovedlo, a to ani tehdy, kdy bylo zjevné, že třeba u mosteckých dolů mířily provize do nejbližšího okolí Stanislava Grosse. A také proto, že celý systém transakcí a zahraničních majetkových struktur pro tajnou privatizaci Škody byl postaven právě tak, aby české zákony neporušoval. Takřka národněfrontovní jednotou politické mlčenlivosti neotřásá ani postupně se ukazující „Systém karibského poradenství“. Za získání některých zakázek od Dopravního podniku, od ČEZ či za prodej nejlukrativnější, jaderné části Škody se poukazovaly provize na Britské Panenské ostrovy, vždy té samé firmě. Ke komu všemu se vracely z Karibiku zase zpět do České republiky, se zatím jen tuší.

Ani tady se možná nedělo nic prokazatelně protizákonného. Na všechny desátky mířící na karibské ostrovy existovaly řádné poradenské smlouvy. Všechny zakázky prošly příslušnými procedurami. A rady z Karibiku byly zřejmě velmi efektivní, protože vždy vedly k úspěchu a penězům.

I zde si lze pochopitelně vystačit s konstatováním, že se jedná o obchodní vztahy připadající výlučně do kompetence vedení příslušných firem. Bude to, technicky vzato, zcela jistě pravda.

Jednu věc se však sluší státu a jeho představitelům připomenout. Ten nejdůležitější z mužů, kteří před lety stát ošálili pohádkou o americkém kupci a kteří věnovali velkou energii tomu, aby jejich skutečná role zůstala utajená ještě dlouhá léta poté, je dnes nejvyšším představitelem státu v největší firmě se státním podílem. Jmenuje se Martin Roman.

 

Robert Čásenský, šéfredaktor MF DNES

Autor: Redakční Redakční | úterý 7.2.2012 15:41 | karma článku: 42,46 | přečteno: 6422x
  • Další články autora

Redakční Redakční

Odpověď ukrajinskému velvyslanci

Novinář iDNES.cz Adam Hájek publikoval v uplynulých dnech sérii reportáží z Doněcku. V MF DNES na ně kriticky reagoval velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis. Tomu odpovídá šéfredaktorka iDNES.cz Naděžda Petrová.

30.5.2017 v 15:05 | Karma: 31,37 | Přečteno: 2534x | Diskuse| Ostatní

Redakční Redakční

Diskutujete na iDNES.cz? Nově můžete doložit identitu pomocí služby mojeID

Už skoro tři roky umožňuje iDNES.cz diskutování jen pod skutečnou identitou. Pomocí služby mojeID je prokázání identity nyní jednodušší.

15.7.2015 v 16:38 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Ostatní

Redakční Redakční

Naši dětští čtenáři vyhráli setkání s fotbalisty Sparty

Dětští výherci Velké letní soutěže si užili Den s MF DNES. Návštěva pražské Zoo s komentovanou prohlídkou, fotografování s profesionálním fotografem i setkání s hráči A týmu fotbalové Sparty čekalo v sobotu výherce Velké letní soutěže MF DNES.

27.10.2014 v 15:39 | Karma: 12,15 | Přečteno: 342x | Diskuse| Média

Redakční Redakční

Hledání písma pro iDNES.cz

Při hledání nového písma pro iDNES.cz jsme měli jasnou představu. Písmo musí být charakteristické, přitom stabilní a dobře čitelné. Možná si říkáte, že tomu tak není...

10.7.2014 v 11:30 | Karma: 15,65 | Přečteno: 1976x | Diskuse| Média

Redakční Redakční

Proč nemáme na iDNES.cz obyčejné “lajkovací” tlačítko

Nabízíme pohled do zákulisí projektového týmu, který pracuje na vylepšování webových stánekiDNES.cz. Tentokrát na téma sdílecí tlačítka pro sociální sítě.

9.4.2014 v 17:02 | Karma: 13,76 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8259x
Největší a nejčtenější seriozní noviny v Česku - MF DNES a iDNES.cz. Osminásobní držitelé čtenářské ceny Křišťálová lupa. Server s nejdůvěryhodnějším zpravodajstvím (online redakce).

Etický kodex redakcí iDNES.cz a MF DNES

Vydavatelský kodex médií provozovaných společností MAFRA a.s.