Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéfredaktor MF DNES: Plusy a minusy Miloše Zemana

Osmého března usedne na Pražský hrad Miloš Zeman. Levicoví voliči se tak poprvé od roku 1989 dočkají své hlavy státu, i když tak levicová není. S jakou výbavou vstupuje do hry třetí prezident samostatné České republiky aneb čitelný levicový nekomunista bez zábran a bez soupeře.  

Miloš Zeman po zvolení prezidentem České republikyJan Zátorský, Mafra a.s.

Miloš Zeman se stane příštím prezidentem. Vyhrál jasně, tolik hlasů nezískal nikdo od dob Občanského fóra v roce 1990. Otázka je, zda s tak silným mandátem zvládne dobře naložit a neužívat jej nadmíru ve vztahu k parlamentu, vládě i občanům. Můžeme od něj očekávat, že se mu skutečně podaří „být prezidentem všech“, jak deklaruje? S jakou výbavou vstupuje do hry třetí prezident samostatné České republiky? 
Čitelný
V každém případě tušíme, co od něj můžeme očekávat. A to v dobrém i v tom horším. Miloš Zeman je politik veřejnosti notoricky známý, těžko může něčím překvapit nebo se nějak výrazně proměnit. Ostatně hned jeho první povolební vystoupení jako by přirozeně navázalo na „starého Zemana“ z let 1998 až 2002.

Ani jeho odpůrci mu nemohou upřít odvahu a tah na branku. Dokázal to v roce 1989 při své publikační činnosti i některými kroky za své vlády. Ať už to byly kroky dobré, či nikoli, vždy se do nich pouštěl naplno. Zároveň je také mužem velice sebestředným. Proto lze očekávat roky, kdy nám bude prezident ostentativně předvádět svůj rozhled, přehled a ostrovtip občas doprovázený nějakým tím poučováním či urážkou.
Levicový
Zemana si za prezidenta zvolilo 2 700 000 občanů. Najít jednotnou charakteristiku pro takovou masu voličů prakticky nelze. Nápadné však je, jak výsledky prezidentské volby korelují s příjmovou škálou obyvatelstva a mapou nezaměstnanosti. Zeman jasně, až dominantně vítězil v ekonomicky slabších regionech. Můžeme jej tedy považovat za jasného reprezentanta levicového nevelkoměstského obyvatelstva. Tato část společnosti svého reprezentanta na Hradě ještě neměla. Po Zemanově nástupu na Hrad se tak historická bilance mezi třemi hlavními společenskými a politickými proudy v zemi vyrovnává.
Nekomunista
V této souvislosti je důležité poznamenat, že ač se Miloš Zeman často bývalými komunisty obklopuje a v těchto volbách měl mezi voliči komunistů jednoznačnou podporu, on sám žádným komunistou není. Byl to právě Zeman, kdo se odstátněním bank zasloužil o posun českého kapitalismu do nové fáze. S jistou nadsázkou se dá říci, že aniž to možná jeho voliči tušili, Zeman je v praxi v mnoha ohledech drsnějším kapitalistou než Klaus.
Bez zábran
Jestliže výše uvedené charakteristiky můžeme, byť s jistými rezervami, brát za pozitiva, on sám za své negativum označuje chyby ve výběru spolupracovníků. Dodejme však dvě vážnější, předně Zemanovu pomstychtivost vůči těm, kdo mu zkřížili cestu. A ještě více samo Zemanovo pojetí politického boje. Viděli jsme to před lety a nyní v kampani opět. Když jde o moc a o vítězství, je pro Miloše Zemana vše dovoleno. Fakta si upraví, jak se mu to zrovna hodí. Když potřebuje, použije úplnou lež. Pokud je při ní přichycen, svede to na citaci z nějakého pochybného zdroje. Tak si počínal i v letošní kampani. Že přitom narazil na soupeře, kteří jej podcenili, nedokázali nastolit vlastní agendu a ještě mu občas přihráli, je věc druhá. Miloš Zeman se však v tomto nejspíš nezmění a je dobré, aby s tím jeho příští protivníci počítali.
A bez soupeře
A právě otázka příštího Zemanova soupeře je tím, co může už teď začít zaměstnávat českou politiku. Po porážce Karla Schwarzenberga totiž Zeman žádného relevantního soupeře na politické scéně nemá. Aby měl vůbec někdo za pět let šanci připravit Miloše Zemana o prezidentský úřad na další období, musí to být člověk, který za sebou dokáže spojit pravicové voliče s takzvanou občanskou společností spíše středového až levicového zaměření. Zároveň to musí být člověk, kterého si Zeman v politickém souboji „nenamaže na chleba“. Žádnou novou výraznou osobnost se záběrem od prava do středu však teď v české politice není vidět ani v náznacích.

Prezident byl zvolen, hledání jeho soupeře může začít. 

Robert Čásenský šéfredaktor MF DNES

Autor: Redakční Redakční | úterý 29.1.2013 10:08 | karma článku: 34,93 | přečteno: 7365x
  • Další články autora

Redakční Redakční

Odpověď ukrajinskému velvyslanci

Novinář iDNES.cz Adam Hájek publikoval v uplynulých dnech sérii reportáží z Doněcku. V MF DNES na ně kriticky reagoval velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis. Tomu odpovídá šéfredaktorka iDNES.cz Naděžda Petrová.

30.5.2017 v 15:05 | Karma: 31,37 | Přečteno: 2534x | Diskuse| Ostatní

Redakční Redakční

Diskutujete na iDNES.cz? Nově můžete doložit identitu pomocí služby mojeID

Už skoro tři roky umožňuje iDNES.cz diskutování jen pod skutečnou identitou. Pomocí služby mojeID je prokázání identity nyní jednodušší.

15.7.2015 v 16:38 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1646x | Diskuse| Ostatní

Redakční Redakční

Naši dětští čtenáři vyhráli setkání s fotbalisty Sparty

Dětští výherci Velké letní soutěže si užili Den s MF DNES. Návštěva pražské Zoo s komentovanou prohlídkou, fotografování s profesionálním fotografem i setkání s hráči A týmu fotbalové Sparty čekalo v sobotu výherce Velké letní soutěže MF DNES.

27.10.2014 v 15:39 | Karma: 12,15 | Přečteno: 342x | Diskuse| Média

Redakční Redakční

Hledání písma pro iDNES.cz

Při hledání nového písma pro iDNES.cz jsme měli jasnou představu. Písmo musí být charakteristické, přitom stabilní a dobře čitelné. Možná si říkáte, že tomu tak není...

10.7.2014 v 11:30 | Karma: 15,65 | Přečteno: 1976x | Diskuse| Média

Redakční Redakční

Proč nemáme na iDNES.cz obyčejné “lajkovací” tlačítko

Nabízíme pohled do zákulisí projektového týmu, který pracuje na vylepšování webových stánekiDNES.cz. Tentokrát na téma sdílecí tlačítka pro sociální sítě.

9.4.2014 v 17:02 | Karma: 13,76 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:18

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8259x
Největší a nejčtenější seriozní noviny v Česku - MF DNES a iDNES.cz. Osminásobní držitelé čtenářské ceny Křišťálová lupa. Server s nejdůvěryhodnějším zpravodajstvím (online redakce).

Etický kodex redakcí iDNES.cz a MF DNES

Vydavatelský kodex médií provozovaných společností MAFRA a.s.