Lidé, kroužkujte. Podle sebe, manuálů, ale hlavně odpovědně

Lidé, kroužkujte na kandidátkách. Ale odpovědně. Pozor na náhodné kroužkování neznámých osob. Nepodléhejte schématům. Například pokud budete kroužkovat posledního na kandidátce, vystavujete se nebezpečí, že opravdu vyberete nejhoršího.

Ilustrační fotoDavid Port, Mafra

Varováním je známý příběh Jana Floriána z pražské kandidátky ODS. Tato prodloužená ruka „kmotra“ Tomáše Hrdličky byla nakonec jedním z posledních hřebíků do rakve pravicové koalice. Pokud budete slepě kroužkovat často preferované lékaře, možná pomůžete do politiky dalšímu Davidu Rathovi. Při kroužkování neznámých žen nemáte záruku, že nepůjde o nové Kristýny Kočí. A tak dále. 

Každý volič má maximálně čtyři kroužky k použití na jedné kandidátce. Nejlepší samozřejmě je, když si vybere kandidáty, které zná. Jejich činy, obory zájmu, názory. To v rámci krajských kandidátek umějí vybrat ti, kteří sledují občanský a politický život kolem sebe. Kdo neví, může se zeptat někoho, komu věří.

S radou, koho kroužkovat, přicházejí i dvě hnutí.

První akce je zaměřená na voliče sociální demokracie a snaží se propagovat tu část na kandidátkách ČSSD, která má podle nich zájem o kvalitu demokracie, vzdělanost, kulturní politiku i ochranu přírody. Jde jí o sociální demokracii „idealistickou a odolnou vůči lobbistům“. Když to zjednodušíme, jsou to lidé spíše na straně Bohuslava Sobotky než Michala Haška. Doporučují čtyři kandidáty ČSSD pro voliče v každém kraji, dvě ženy a dva muže. Kdo chce volit oranžové, má k dispozici zajímavou pomůcku.

Manuál pro voliče připravuje i Rekonstrukce státu, projekt hlavních nevládních organizací, kterým jde o přijetí osmi protikorupčních zákonů. Například o zveřejňování smluv, odpolitizování státní správy, majetková přiznání politiků, konec trafik ve státních firmách či omezení přílepků k zákonům. Chystají noviny, kde představí, které strany, jejich předsedové a konkrétní kandidáti se písemně zavázali, že budou tyto zákony prosazovat.

„Kroužkovat“ se ovšem dá i nohama. Slyšel jsem o lidech z jižní Moravy, kteří pojedou volit lidovce do středních Čech, aby mohli dát hlas sociologovi Ivanu Gabalovi. Stejně tak o voličích TOP 09 ze středních Čech, kteří, aby nemuseli volit Miroslava Kalouska, jedou volit do Prahy Karla Schwarzenberga.
Já být volič ODS odkudkoli, jedu na jižní Moravu volit Petra Fialu. Ano, to jsou návody pro aktivní politické fajnšmekry vyžadující vyřízení voličského průkazu. Jak říká prezident Miloš Zeman a myslí si to i jeho odpůrci: „O složení Sněmovny nemají rozhodovat stranické sekretariáty, ale voliči svými preferencemi.“

Tak do toho.

Karel Škrabal, zástupce šéfredaktora MF DNES

Autor: Redakční Redakční | pondělí 7.10.2013 17:16 | karma článku: 16,05 | přečteno: 715x