Kritizujete Babišovo ANO? Chápu, ale jen „národ“ za to nemůže

Nedivím se těm, kdo varují před úspěchem nepoliticko-politického uskupení ANO podnikatele Andreje Babiše - byť mně některé předpovědi přijdou přece jen přehnané. Divím se však těm, kdo růst tohoto populismem šermujícího hnutí svádějí (v náznacích či otevřeně) především na „nerozumné voliče“; na „pošetilý národ“, který varování ne a ne pochopit.

Proč totiž údajně nerozumní voliči onu kritiku ignorují? Dost možná proto, že mnozí kritici už nejsou v očích příznivců Andreje Babiše důvěryhodní. Protože tábor převážně pravicových politiků, některých intelektuálů i publicistů se u oněch voličů znemožnil předchozími postoji a aktivitami.

Doporučuji těm, kdo dnes varují a naříkají na českou společnost, aby zapátrali v paměti, co dříve říkali a dělali, a co naopak neříkali a nedělali. V duchu rčení, aby si každý zametl před vlastním prahem nebo podle biblického: břevna v oku svém nevidíš?

Tedy na pomoc při hledání onoho břevna dvě otázky rovnou navrhnu.

1. Opravdu jste důsledně kritizovali či potírali a odhalovali korupční chování? A to všude, jak mezi lidmi (kde samozřejmě existuje, a ne že ne), tak mezi „svými“? Nebo jste nejrůznější malé či velké domů tu a tam kryli a tolerovali, ať už ze sympatií nebo kvůli vlastní politické hře? A zlehčovali jste politické trafikaření, že prý taková praxe k politice patří?

Možná je ve zklamání voličů ANO díl přehánění, ale zlehčování korupčního chování, měření dvojím metrem v části českých elit skutečně v posledních letech existovalo. A voliče ANO už asi nebaví.

2. Brali jste v úvahu dopad kroků předchozí vlády na chudší lidi? Kritizovali jste, že zatímco vláda žádala po lidech oběti, sama oběti nečinila a přijímala podezřelá rozhodnutí, která navíc obtěžovala (viz sKarty)? Varovali jste stejně jako nyní varujete před Babišem, že opakované zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty ordinované bývalou vládou dusí hospodářství? Nebo jste profesorsky opakovali, že je třeba snížit celkové zadlužení zvýšením nepřímých daní a že to lidé pochopí a uskromní se, neboť v Africe se přece mají mnohem hůře?

I zlehčování ekonomických dopadů působení Nečasovy a Kalouskovy vlády bylo typické pro české elity, přinejmenším po jistou dobu. A ANO podle průzkumů stahuje i voliče zleva, kteří jsou pravděpodobně hluboce nespokojeni s tím, že se jejich životní úroveň zhoršila (což je psychologicky těžší než nějaká setrvalá „africká“ chudoba od narození).

Netvrdím, prosím, že mnou navrženým testem žádný z kritiků Andreje Babiše neprojde se ctí. Avšak i proto, že jich bude dost málo, má nyní ANO - k mojí opravdu nulové radosti - slušnou šanci ve volbách zabodovat.

Michal Musil, vedoucí přílohy Kavárna v MF DNES a vedoucí newsroomu MF DNES

Jeho krátké komentáře můžete sledovat i na jeho twitterovém účtu.

Vyšlo v MF DNES 22. října.

 

Autor: Redakční Redakční | středa 23.10.2013 9:00 | karma článku: 20,13 | přečteno: 1021x
  • Další články autora

Redakční Redakční

Dinosauři za bukem

9.9.2013 v 16:13 | Karma: 19,09

Redakční Redakční

Ztraceni v LESe

29.8.2013 v 11:20 | Karma: 16,88
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8259x
Největší a nejčtenější seriozní noviny v Česku - MF DNES a iDNES.cz. Osminásobní držitelé čtenářské ceny Křišťálová lupa. Server s nejdůvěryhodnějším zpravodajstvím (online redakce).

Etický kodex redakcí iDNES.cz a MF DNES

Vydavatelský kodex médií provozovaných společností MAFRA a.s.