Pozor na vládu s dvojnásobnou nedůvěrou

Ahóóój. Na úvod bych chtěl říci, že nemám nic proti ministru dopravy Zdeňku Žákovi. Jako mladý konzervativec mě zhruba před dvaceti lety v Janáčkově divadle u nás v Brně na nějakém mítinku ODS přímo představil Václavu Klausovi. Což byl tehdy šéf největší a také politik nejoblíbenější. Já jsem byl začátečníkem žurnalistického cechu a klepala se mi kolena. Tohoto ministra řezníka zmiňuji proto, že odstřelil nejvíce svých podřízených. 

Bylo to legální, ale politicky nemravné. Sněmovna vládě jeho šéfa nevyslovila důvěru. Teď je po volbách a ví se, že mu důvěru nevyslovili ani voliči. SPOZ, kterou v Praze vedl, ve volbách celostátně propadla. Kalousek jede dál. Vláda Jiřího Rusnoka má dvakrát vyslovenou nedůvěru.

Vzhledem ke galimatyáši, který se teď odehrává v sociální demokracii, hrozí, že jednání o vládě budou trvat. Možná bude dlouho trvat i to, než jednání pořádně začnou. Velkému hráči Miloši Zemanovi to vyhovuje. Podle toho, co od voleb dělá a říká, bude tento povolební chaos, kdy jediným prvkem „stability“ je jeho vláda odborníků, svými činy prodlužovat. Jeho role a vliv můžou růst, pokud tomu konstruktivním přístupem nezabrání ti, kteří se mají na nové vládě dohodnout. Nejhorší scénář jsou další volby do Poslanecké sněmovny spolu s eurovolbami v květnu příštího roku. Vládě s dvojitou nedůvěru by takový časový odklad dával jakési svolení k mnoha krokům, které se „budou muset vyřešit“. 

Někdy na konci roku 2014 se má rozhodnout o tom, kdo rozšíří Jadernou elektrárnu Temelín. Důležité rozhodnutí. Nejenom zda se bude Temelín dostavovat, ale i kdo to bude dělat. Konsorcium s ruským vlivem za zády je jedním z uchazečů. Pokud má Miloš Zeman ambici do toho mluvit – a nevím o ničem důležitém, do čeho by prezident ambici mluvit neměl – tak je třeba se mít na pozoru. Proruské tendence prezidenta a hlavně lidí kolem něj jsou zcela evidentní. 

Ano, spiklenecká teorie, že prezident bude politickou krizi protahovat kvůli Temelínu, se zdá tady a teď utažená za vlasy. Ale kolikrát už se v souvislosti s Milošem Zemanem věci neuvěřitelné staly skutečností. Premiér Jiří Rusnok působí velice kultivovaným a pozitivním dojmem. Tento pocit ještě utvrdilo jeho odmítnutí kandidovat za Zemanovce v předčasných volbách. Projevil se jako státník, který chápe to, co zbytku SPOZ na rozdíl od voličů nedošlo. Zneužívat veřejnou funkci je nemravné. To už nelze bohužel říci o ministrech, kteří tento nadhled neprokázali. Pecina, Toman, Koníček, Lukl i Žák. Ti by teď měli správně z ministerstev odstoupit. Mají na to razítko od voličů. Můžete hádat, zda to udělají. Ahóóój. 

Karel Škrabal, zástupce šéfredaktora MF DNES

Autor: Redakční Redakční | čtvrtek 31.10.2013 16:00 | karma článku: 42,38 | přečteno: 7630x
  • Další články autora

Redakční Redakční

Dinosauři za bukem

9.9.2013 v 16:13 | Karma: 19,09

Redakční Redakční

Ztraceni v LESe

29.8.2013 v 11:20 | Karma: 16,88
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8259x
Největší a nejčtenější seriozní noviny v Česku - MF DNES a iDNES.cz. Osminásobní držitelé čtenářské ceny Křišťálová lupa. Server s nejdůvěryhodnějším zpravodajstvím (online redakce).

Etický kodex redakcí iDNES.cz a MF DNES

Vydavatelský kodex médií provozovaných společností MAFRA a.s.