Diskutujete na iDNES.cz? Nově můžete doložit identitu pomocí služby mojeID

15. 07. 2015 16:38:23
Už skoro tři roky umožňuje iDNES.cz diskutování jen pod skutečnou identitou. Pomocí služby mojeID je prokázání identity nyní jednodušší.

mojeID

umožňuje uživatelům českého internetu ověřený přístup na internetové stránky a k různým webovým službám na základě jediného ověření. Není tedy třeba opakovaně procházet zdlouhavým procesem registrace. MojeID je zdarma a je možné ho využívat u všech služeb, jejichž provozovatelé službu podporují.

Více informací o této službě, kterou provozuje sdružení CZ.NIC, je k dispozici na adrese www.mojeid.cz. O společnosti CZ.NIC více na tomto webu.

Jakkoliv je to nemilé, v některých případech požadujeme po našich čtenářích, kteří se chtějí zúčastnit diskusí či aukcí nebo chtějí blogovat, prokázání identity. Tyto aktivity mohou totiž na iDNES.cz provozovat jen členové klubu iDNES+ a to mohou být jen skuteční lidé.

Protože chápeme, že nahrávání kopie věrohodného dokladu (byť s povinně začerněnými citlivými údaji) pro některé čtenáře nepřekonatelnou bariérou, přicházíme nyní ve spolupráci se společnosti CZ.NIC s možností prokázat identitu jednoduše prostřednictvím této certifikované služby.

Služba mojeID umožňuje ověření identity jednou provždy. Můžete ji použít všude, kde po vás ověření chtějí a mojeID podporují. Jedním klikem jste ověřeni například v e-shopech, nově také na iDNES.cz.

Jak na to na iDNES.cz? Je více možností.

Nová registrace do iDNES+ (diskuse, blogy ap.)

  • Pro registraci na iDNES+ může stačit základní (neverifikované) ověření mojeID mailem a SMS, což je poměrně snadné a rychlé; na rozdíl od prosté registrace bez mojeID můžete rovnou diskutovat bez omezení. (Pokud se se základním ověřením nespokojíme a pošleme vám výzvu k doložení identity, poslouží vám verifikované ověření mojeID.)
  • Pokud už máte verifikovaný účet mojeID a chcete se registrovat na iDNES+, nemusíte nic řešit, ověření automaticky platí i pro účet u nás. Jinak řečeno: máte verifikovaný účet mojeID, registrujete se jeho prostřednictvím na iDNES+ a to je celé. Příslušné tlačítko najdete přímo v registračním formuláři.
  • Pokud nemáte verifikovaný účet mojeID, hodláte si založit účet na iDNES+ a nechcete riskovat výzvu k doložení identity, nejprve si zřiďte verifikovaný účet mojeID. Na iDNES+ je to pak už jednoduché (viz výše). Více o zřízení účtu mojeID zde. Verifikovaný účet mojeID získáte tak, že podle pokynů na webu mojeID identitu ověříte u notáře nebo na CheckPointu (pošta, státní úřad) a zašlete provozovateli mojeID, nebo si necháte ověřit identitu přímo v sídle mojeID nebo jím určených místech (viz zde). Je to trochu složitější, výhodou je, že k nám nemusíte nahrávat kopii dokladu.

Doložení identity u stávajícího účtu iDNES+

Pokud účet iDNES+ už máte (registrace proběhla bez mojeID), ale přijde vám kvůli pochybnostem o pravosti identity výzva k jejímu ověření, postupujte takto:

  • pokud máte verifikovaný účet mojeID, najdete v e-mailové výzvě i cestu k jeho užití pro ověření.
  • pokud u služby mojeID máte neverifikovaný účet, mustíte ho verifikovat. Postup najdete zde.
  • pokud u služby mojeID účet nemáte a nechcete do systému iDNES+ nahrávat doklad, je třeba si účet mojeID založit a verifikovat. Více o zřízení účtu mojeID zde.
  • ověření mojeID adresou (na korespondenční adresu vám dojde dopis), neakceptujeme.
  • samozřejmě i nadále můžete identitu doložit dosud platným způsobem – zasláním kopie relevantního dokladu se začerněnými citlivými údaji.

Těšíme se na vaše spoluutváření iDNES.cz. Další způsoby ověření Vaší identity naleznete v pravidlech služby

Redakce iDNES.cz

Autor: | karma: 17.57 | přečteno: 1641 ×
Poslední články autora