Odpověď ukrajinskému velvyslanci

Novinář iDNES.cz Adam Hájek publikoval v uplynulých dnech sérii reportáží z Doněcku. V MF DNES na ně kriticky reagoval velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis. Tomu odpovídá šéfredaktorka iDNES.cz Naděžda Petrová.

Vážený pane velvyslanče,

 

dne 25. 5. 2017 jste v MF DNES reagoval na sérii několika článků z východu Ukrajiny, které publikoval redaktor iDNES.cz Adam Hájek. Tvrdíte, že autor využívá přirovnání, která používá při své propagandě Moskva, a že smyslem textů bylo ospravedlnit "zločiny, které Rusko páchá v Donbasu". Pokládám to za naprosté nepochopení textů, které Adam Hájek ke konfliktu na východě Ukrajiny publikoval.

Jediným smyslem článků bylo popsat současnou situaci v Donbasu z místa a zprostředkovat názory obyvatel tohoto regionu. Rozumím tomu, že na věc můžete mít jiný názor, ale rozhodně popírám, že by se autor snažil glorifikovat a obhajovat to, co se na východě Ukrajiny děje.

Při podrobnějším pohledu na naše zpravodajství vám musí být jasné, že kolega Hájek i další redaktoři serveru iDNES.cz se situací na Ukrajině zabývají už dlouho a publikovali celou řadu textů o chování proruských separatistických jednotek. Píší samozřejmě i o obětech tamního konfliktu.

Připomínám, že úkolem novináře je přinášet zpravodajství z míst zasažených válečnými konflikty. Argumentujete tím, že se Adam Hájek dostal do regionu jen proto, že porušil ukrajinský zákon. Podobně ovšem bylo možné v minulosti zprostředkovat zpravodajství příkladně z válečného konfliktu v Bosně nebo na Blízkém východě. Jakkoli je to politováníhodné.

 

S pozdravem

Naděžda Petrová
šéfredaktorka iDNES.cz

Autor: Redakční Redakční | úterý 30.5.2017 15:05 | karma článku: 31,37 | přečteno: 2533x
  • Další články autora

Redakční Redakční

Dinosauři za bukem

9.9.2013 v 16:13 | Karma: 19,09

Redakční Redakční

Ztraceni v LESe

29.8.2013 v 11:20 | Karma: 16,88
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8259x
Největší a nejčtenější seriozní noviny v Česku - MF DNES a iDNES.cz. Osminásobní držitelé čtenářské ceny Křišťálová lupa. Server s nejdůvěryhodnějším zpravodajstvím (online redakce).

Etický kodex redakcí iDNES.cz a MF DNES

Vydavatelský kodex médií provozovaných společností MAFRA a.s.