Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paroubek, krása a cenzor aneb Redakční blog v novém

Chápu, spojení uvedené v titulku (zvláště Paroubek a krása) může někoho zmást. Přece má  svou logiku - taková je totiž bilance nejvýraznějších článků redakčních blogů MF DNES a iDNES.cz za dobu jejich existence. Proč se ale bilancuje? Dnes přichází jistá, ne převratná, ale taky ne úplně bezvýznamná změna.

Před rokem a půl vznikly dva oddělené redakční blogy - jeden pro tištěný deník MF DNES, druhý pro internetový iDNES.cz (více o vzniku a důvodech čtěte tady). Avšak "print" a "online" (tedy tištěná a internetová část novin řečeno redakčním slangem) se stále více prolínají, stále více pracují v souladu a vzájemné koordinaci: takový je světový trend. Je jen logické, že i redakční blog se stává jedním ze sloupů tohoto prolínání. A proto vám ode dneška budeme nabízet pohledy za horizont novinářské práce už jen v jednom, sjednoceném redakčním blogu týmu DNES... 

Právě to je možnost k jisté stručné bilanci. Co tedy mají redakční blogy za sebou?

Trocha čísel a pár NEJ...   Za 19 měsíců existence obou původních redakčních blogů iDNES.cz a MF DNES jsme vám, milí čtenáři, přinesli celkem 191 článků, které jste si přečetli celkem 622 tisíckrát a průměrně jste jim přisoudili karmu kolem dvacítky, což vůbec není špatné. Jinak řečeno, pohledy do zákulisí vás docela dost baví, a proto v nich budeme pokračovat i nadále.

NEJzábavnější příspěvek, to je určitě otázka názoru: osobně jsem se však asi nejvíce pobavil u příspěvku s videem, kde předseda ČSSD barvitě popisuje, jak ho nikdo nemá rád; nikdo, žádné médium, žádný novinář, prostě nikdo ho nepožádá o rozhovor, i když je to podle jeho soudu vrcholně na místě.  Video s Paroubkovým ublíženeckým projevem na zmíněné téma dost možná přispívá k vysvětlení, proč šéf socialistů krátce poté svrhnul Topolánkovu vládu uprostřed českého předsednictví, a proč tak učinil bez ohledu na to, že onen krok může poškodit (a taky poškodil) obraz země v cizině. Jenže pověst, nepověst, předseda musel svoji frustraci nějak vybít. Myšlenka na zařazení videopříspěvku na blog vznikla v redakci spontánně - tohle přece museli čtenáři vidět. Podívejte se.

NEJkrásnější příspěvek na redakčním blogu, takové ohodnocení je opět subjektivní. Ale pro mne to byl text, u kterého jsem rozhodně nečekal, že o něj bude takový velký zájem. Na blog šel prostě proto, že se sluší vzdát poctu kolegovi, který odešel. Nekrolog o zesnulém kolegovi Jaromíru Švamberkovi napsala Klára Mandausová - myslím - prostě krásně.

NEJstarší hodně čtený, to už je naštěstí hodnocení, které lze podložit čísly a nikoli mými dojmy. Prvním hodně čteným textem na redakčním blogu byla odpověď mého (nynějšího) kolegy z MF DNES Jaroslava Kmenty na článek mého (bývalého) kolegy Martina Fendrycha z Týdne. Protože je oba znám a považuji je za milé a příjemné lidi, byla pro mne jejich ostrá výměna názorů trochu nepříjemná - ovšem každý má právo se pohádat dle libosti, určitě i k výměně názorů je tento blog určen.

NEJvyšší karmu na redakčním blogu MF DNES měl příspěvek reportéra Ondřeje Šťastného, který na vlastní kůži popsal poměry v léčebně dlouhodobě nemocných - když se na několik dnů stal sanitářem, aniž by prozradil svoji totožnost. Příspěvek se rozhodl napsat sám, jeho reportáž totiž vzbudila dost negativních ohlasů - čtenáři blogu ho však podle karmy určitě ocenili.

NEJčtenější (a také nejkontroverznější) byl ovšem článek vysvětlující vznik obálky Magazínu DNES s nahými ňadry na titulní straně. Lidé na příspěvek klikli více než 43tisíckrát. Považovali jsme za správné popsat, proč jsme se k takovému kroku odhodlali. Zda se nám to povedlo, je samozřejmě na vás.

NEJkontroverznější nicméně asi nebyl příspěvek o ňadrech, ale vcelku ostrý, po mém soudu však hluboce pravdivý text o některých diskutujících pod články Cenzore, ty svině modrobolševická! Právo říkat pravdu skutečně neznamená, že na iDNES.cz musí vycházet všechno, co vyplave z kdejaké stoky. (P.S. Diskuse u tohoto článku byla - jak jinak - vpravdě vášnivá, počet příspěvků překročil číslo 600).

NEJosobnější příspěvek - to je samozřejmě nejasná kategorie svádící k vyznání sebelásky. Snad mi odpustíte ten náběh k narcismu, já ovšem netvrdím, že by to byl nejlepší příspěvek na tomto blogu, jen že si ho osobně nejvíce pamatuji. Šlo o můj text, v němž popisuji, jak mne Jiří Paroubek (vůbec populární postava) označil za politického metrosexuála. Text Jak mě Paroubek nazval politickým metrosexuálem ovšem nevznikl jen (☺) kvůli sebepropagaci vlastního jména. Považoval jsem za skutečně nutné předsedovi ČSSD odpovědět, současně jsem už však nechtěl debatu vést na omezeném prostoru stránek tištěného deníku.

NEJšťavnatěji však, řekl bych, pozurážel někoho z nás jiný politik, respektive možná to nebyla nejšťavnatější urážka, ale určitě byla nejpeprnější z těch, jejichž popis se na redakčním blogu objevil. Kolegu Adama Bartoše nazval Miroslav Kalousek při telefonickém hovoru kreaturou. "Jste kreatura, pane redaktore," sdělil mu lakonicky svou nenapodobitelnou dikcí. Kolega Bartoš nemohl odolat, aby o tom naše čtenáře na redakčním blogu nezpravil. Jeho telefonická zkušenost s Miroslavem Kalouskem za přečtení stojí i dnes. Čtenáři s článkem zjevně souzněli, Adam Bartoš si vysloužil karmu přes 45. Pozoruhodný může být tento příspěvek zvláště teď, když Kalousek zakládá údajnou „novou naději" české politiky...

Taková je stručná bilance. Za nějakou dobu přijde určitě další bilance - tentokrát už redakčního blogu týmu DNES. Těšíme se, že u toho zase budete s námi.

Michal Musil, zástupce šéfredaktora MF DNES

Foto: MF DNES/iDNES.cz

 *

Všechny články z původních redakčních blogů najdete tady a tady. 

 *

Autor: Redakční Redakční | čtvrtek 2.7.2009 13:24 | karma článku: 18,25 | přečteno: 8154x
  • Další články autora

Redakční Redakční

Odpověď ukrajinskému velvyslanci

Novinář iDNES.cz Adam Hájek publikoval v uplynulých dnech sérii reportáží z Doněcku. V MF DNES na ně kriticky reagoval velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis. Tomu odpovídá šéfredaktorka iDNES.cz Naděžda Petrová.

30.5.2017 v 15:05 | Karma: 31,37 | Přečteno: 2534x | Diskuse| Ostatní

Redakční Redakční

Diskutujete na iDNES.cz? Nově můžete doložit identitu pomocí služby mojeID

Už skoro tři roky umožňuje iDNES.cz diskutování jen pod skutečnou identitou. Pomocí služby mojeID je prokázání identity nyní jednodušší.

15.7.2015 v 16:38 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Ostatní

Redakční Redakční

Naši dětští čtenáři vyhráli setkání s fotbalisty Sparty

Dětští výherci Velké letní soutěže si užili Den s MF DNES. Návštěva pražské Zoo s komentovanou prohlídkou, fotografování s profesionálním fotografem i setkání s hráči A týmu fotbalové Sparty čekalo v sobotu výherce Velké letní soutěže MF DNES.

27.10.2014 v 15:39 | Karma: 12,15 | Přečteno: 342x | Diskuse| Média

Redakční Redakční

Hledání písma pro iDNES.cz

Při hledání nového písma pro iDNES.cz jsme měli jasnou představu. Písmo musí být charakteristické, přitom stabilní a dobře čitelné. Možná si říkáte, že tomu tak není...

10.7.2014 v 11:30 | Karma: 15,65 | Přečteno: 1976x | Diskuse| Média

Redakční Redakční

Proč nemáme na iDNES.cz obyčejné “lajkovací” tlačítko

Nabízíme pohled do zákulisí projektového týmu, který pracuje na vylepšování webových stánekiDNES.cz. Tentokrát na téma sdílecí tlačítka pro sociální sítě.

9.4.2014 v 17:02 | Karma: 13,76 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8259x
Největší a nejčtenější seriozní noviny v Česku - MF DNES a iDNES.cz. Osminásobní držitelé čtenářské ceny Křišťálová lupa. Server s nejdůvěryhodnějším zpravodajstvím (online redakce).

Etický kodex redakcí iDNES.cz a MF DNES

Vydavatelský kodex médií provozovaných společností MAFRA a.s.