Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

iDNES.cz po deseti letech ruší kodex diskutéra

Diskuse na iDNES.cz letos oslaví kulaté narozeniny. V lidském životě je deset let ještě dětský věk. Na internetu to z nich ale dělá jedny z nejstarších diskusí na českých zpravodajských serverech, pokud ne vůbec nejstarší.

Čtenáři iDNES.cz napsali desítky milionů příspěvků, zhruba 20 tisíc denně. Ty úplně nejstarší najdete pod tímto článkem. První příspěvek je tohoto znění: Já bych marihuanu povolil.

Za těch deset let se jedna věc nezměnila. Stále stojíme o anonymní názory svých čtenářů a uděláme všechno pro to, aby taková diskuse měla smysl*. Od diskutérů za to žádáme, aby chápali, že stránky iDNES.cz nejsou jejich majetkem. Každý, kdo vstupuje aktivně do diskuse, vchází k iDNES.cz na návštěvu. A jako návštěvník je vítán do doby, dokud dodržuje pravidla slušného chování. iDNES.cz má plné právo rozhodovat o tom, co se na stránkách s touto hlavičkou děje, kdo tam píše a co tam píše.

Ti, kdo neumějí či nechtějí diskutovat slušně a k věci, nás často obviňují z cenzury a nedostatku demokracie. To je omyl. Mají plné právo i možnost odejít diskutovat kamkoliv jinam. Dokud je toto možné, nelze mluvit ani o cenzuře, ani nedostatku demokracie. Redakce za deset let mnohokrát prokázala, že nikomu v diskusích nestraní a nemaže dokonce ani příspěvky nesouhlasné vůči iDNES.cz (vyjma nadávek a urážek).

Za deset let jsme také pochopili, že nemá cenu dále rozšiřovat a zpřesňovat kodex diskutéra. Diskuse na iDNES.cz jsou teď v nejlepší kondici, v jaké kdy byly. Zpřísněné mazání nás dovedlo k rekordnímu počtu aktivních a slušných diskutérů. Zbývá pár stovek potížistů, mezi kterými se ale vždy najde "chytrák", který kazí debatu všem ostatním tak dovedně, že zrovna tuto úchylku kodex nepojmenovává. Kodex proto rušíme.

Každému, kdo chce diskutovat na iDNES.cz, musí do budoucna stačit tento text, který docela jasně popisuje pravidla hry, aniž by vyjmenovával položku po položce, co se nesmí.

Diskutování ve veřejném prostoru jednoduše klade po obsahové i formální stránce na účastníky vyšší nároky než debata v soukromí. Každý slušný a rozumný člověk jistě chápe, že vulgarity, stalking, opakované vkládání příspěvků, reklama, rasismus... do diskusí nepatří. A nepatří tam ani příspěvky, které nijak nesouvisí s tématem diskuse, protože je to jen hlušina, která každou diskusi zadusí.

Jde nám o úroveň debaty – není nám jedno, jak to, co diskutéři chtějí říct, řeknou. Řečeno hrubě: diskutér má právo co chce napsat, redakce iDNES.cz co chce smazat. Těším se na zajímavé diskuse! Michal Hanák, šéfredaktor iDNES.cz

---------

* Ano, máte pravdu, toto už dnes (od 1.11.2012) neplatí. Po dlouhé a velmi důkladné debatě napříč redakcí jsme se rozhodli, že chceme komunikovat se skutečnými živými čtenáři, ne s anonymními nicky. To se dotklo i diskutování a věříme, že to diskusní prostředí výrazně zušlechtí. Více se dozvíte zde

--------

Pozn.red.: Pro diskutování na iDNES.cz musíte být registrování v systému MůjPas a mít na svém kontě alespoň 1000 dukátů. Co jsou dukáty a jak je získáte, se dozvíte zde.

Aktualizováno: V lednu 2012 jsme přestali nabízet možnost zobrazit si diskusi včetně smazaných příspěvků. Nechceme čtenářům ukazovat, jak diskuse nemá vypadat. Proto jim nabízíme především příspěvky smysluplné, slušné, věcné a kultivované. A k tématu článku, pochopitelně. Diskuse pod články zkrátka nejsou chat - k chatování prostor v diskusi nenabízíme. Proto příspěvky bez přidané hodnoty k věci mažeme rovněž. A to i v případě, kdy samy o sobě nejsou urážlivé nebo vulgární.

Svoje smazané příspěvky si každý diskutující může prohlédnout ve svém profilu, o přehled nad tím, co a proč jsme mu smazali, tedy nepřichází.

-red-

 

 

 

Autor: Redakční Redakční | čtvrtek 3.2.2011 16:23 | karma článku: 44,75 | přečteno: 25150x
  • Další články autora

Redakční Redakční

Odpověď ukrajinskému velvyslanci

Novinář iDNES.cz Adam Hájek publikoval v uplynulých dnech sérii reportáží z Doněcku. V MF DNES na ně kriticky reagoval velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis. Tomu odpovídá šéfredaktorka iDNES.cz Naděžda Petrová.

30.5.2017 v 15:05 | Karma: 31,37 | Přečteno: 2534x | Diskuse| Ostatní

Redakční Redakční

Diskutujete na iDNES.cz? Nově můžete doložit identitu pomocí služby mojeID

Už skoro tři roky umožňuje iDNES.cz diskutování jen pod skutečnou identitou. Pomocí služby mojeID je prokázání identity nyní jednodušší.

15.7.2015 v 16:38 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Ostatní

Redakční Redakční

Naši dětští čtenáři vyhráli setkání s fotbalisty Sparty

Dětští výherci Velké letní soutěže si užili Den s MF DNES. Návštěva pražské Zoo s komentovanou prohlídkou, fotografování s profesionálním fotografem i setkání s hráči A týmu fotbalové Sparty čekalo v sobotu výherce Velké letní soutěže MF DNES.

27.10.2014 v 15:39 | Karma: 12,15 | Přečteno: 342x | Diskuse| Média

Redakční Redakční

Hledání písma pro iDNES.cz

Při hledání nového písma pro iDNES.cz jsme měli jasnou představu. Písmo musí být charakteristické, přitom stabilní a dobře čitelné. Možná si říkáte, že tomu tak není...

10.7.2014 v 11:30 | Karma: 15,65 | Přečteno: 1976x | Diskuse| Média

Redakční Redakční

Proč nemáme na iDNES.cz obyčejné “lajkovací” tlačítko

Nabízíme pohled do zákulisí projektového týmu, který pracuje na vylepšování webových stánekiDNES.cz. Tentokrát na téma sdílecí tlačítka pro sociální sítě.

9.4.2014 v 17:02 | Karma: 13,76 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8259x
Největší a nejčtenější seriozní noviny v Česku - MF DNES a iDNES.cz. Osminásobní držitelé čtenářské ceny Křišťálová lupa. Server s nejdůvěryhodnějším zpravodajstvím (online redakce).

Etický kodex redakcí iDNES.cz a MF DNES

Vydavatelský kodex médií provozovaných společností MAFRA a.s.