Deset hlavních důvodů, proč jsme vám možná smazali příspěvek

23. 01. 2013 13:22:31
Pravidelně dostáváme do redakce maily podobného znění: "Cenzore, uklidni se, buď tak hodný! Můj příspěvek žádná pravidla neporušuje!" Jaká pravidla hry tedy platí?
iDNES.cz

Je to tak, že seznam pravidel nemáme, jelikož se ukázal jako kontraproduktivní. Máme pravidlo jediné: Diskutujte slušně a kultivovaně k tématu článku. Je to jednoduché.

Přestože vám tedy neposkytujeme výčet výrazů a frází, které do veřejné diskuse podle nás nepatří, inspirovali jsme se na redakčním blogu New York Times a sestavili seznam hlavních důvodů, proč obvykle příspěvky mažeme. 

Tak tedy, proč jsme možná smazali právě váš příspěvek:

1. Někoho jste nazvali hlupákem, pitomcem, kreténem nebo něčím ještě horším. Vážně, urážky nemáme rádi, a nedovolíme je nikomu a vůči nikomu. Stejně tak se rádi obejdeme bez "pivní" úrovně debaty, laciné hospodské výkřiky vám smažeme. 

2. Používáte vulgarity. Ano, řada ne zrovna jemných výrazů se běžně používá v práci, ve škole, dokonce i v televizi, ale v diskusi na iDNES.cz nemají co dělat. Zkuste jednoduché pravidlo: Mluvili byste takhle s rodiči, s dítětem nebo šéfem vaší firmy? Ne? Pak to nedělejte ani u nás. Díky. Nebo ano? Pak bude lepší, když budete diskutovat někde jinde, u nás to nepůjde. P.S.: Vytečkovaný vulgarismus není vulgarismem o nic míň než ten nevytečkovaný.

3. Možná jste zrovna neměli svůj den a nedokázali jste se udržet tématu nebo vám z klávesnice vyšla změť zmatených a nesrozumitelných, pro smysluplnou diskusi dokonale postradatelných vět ( a třeba i s hromadou gramatických chyb). Tak je nyní najdete jen v seznamu smazaných příspěvků na vašem čtenářském účtu. V diskusi ale ne.

4. Nevybíravě jste nadávali redakci nebo autorovi článku. Jestli máte věcnou připomínku k článku, napište nám ji pomocí Tipu redakci vlevo dole pod článkem, tak se k nám nejrychleji dostane. Pokud to chcete udělat v diskusi, držte se věcného tónu, my se budeme snažit chybu napravit a pokud najdeme čas, pokusíme se v diskuzi odpovědět.

5. Ani válečný pokřik směrem k administraci diskusí nepatří k tématu článku. Většinu čtenářů nezajímá, že jsme vám smazali příspěvek, i když někteří by s vámi jistě soucítili. Jestli máte výhrady, napište nám přímo ze svého čtenářského účtu (ano, to je ten, do kterého musíte být přihlášeni, abyste mohli diskutovat), my na slušné a věcné maily rádi odpovíme.

6. Opravdu, ale opravdu diskuse nechceme mít zaplevelené spamy a reklamou. Nabízíme čtenářům diskusi jako přidanou hodnotu článku, ne jako nástěnku pro výlep reklamy nebo pořád dokola opakovaných tezí. Proto je někdy stejně jako některé výrazy, formulace nebo odkazy na webové stránky systém do diskuse vůbec nepustí, jindy je do věčných diskusních lovišť pošlou administrátoři.

7. Už Jára Cimrman říkal, že každé zbytečné slovo je zbytečné. Opakovaným vkládáním stejných příspěvků ostatní diskutující nepřesvědčíte. Opakovaným vkládáním již jednou smazaných příspěvků zase nepomůžete nám, protože je musíme smazat znovu. A ani sobě, protože vám přibývají smazané příspěvky a ubývají íčka.

8. NEKŘIČTE NA DISKUTUJÍCÍ, PŮSOBÍ TO OTRAVNĚ! (Správně, když si zapnete Caps Lock, znamená to na internetu, že na spoludiskutující křičíte. Jestli chcete diskutovat, nenaštvávejte ostatní jen proto, že potřebujete ukázat zuby.)

9. Možná jste si mysleli, že diskuse pod články jsou prostorem pro volnou zábavu. Nejsou. Jsou určeny k debatě na téma článku. Ne ke šveholení o tom, co jste měli dobrého k snídani, nebo jak úžasně hraje vaše nová LCD televize. Říkáme tomu off topic neboli příspěvky mimo téma článku a celkem svižně je mažeme.

10. Opisovali jste. Váš příspěvek jste ve skutečnosti okopírovali odjinud bez udání zdroje, takže vzbuzuje dojem, že jste ho napsali sami. Krást se nemá!

 

A proč jsme ten či onen příspěvek naopak nesmazali?

1. Možná jsme ho vůbec neviděli - příspěvků v diskusích je přes sto tisíc týdně, neuhlídáme všechny. Ano, může se snadno stát, že smažeme relativně "decentní" urážku jednomu diskutérovi, zatímco jinou, mnohem drsnější, jinému diskutérovi nesmažeme. Ale není to proto, že jednoho (obvykle politika) šanujeme a jinému "jdeme po krku". Na takové hrátky nemáme čas ani chuť. Pokud takový příspěvek objevíte, nahlaste ho, prosím (vykřičníkem u příspěvku), pomůžete nám i čtenářům, aby nemuseli urážlivé příspěvky číst.  

2. Možná jsme příspěvek vyhodnotili jinak, než vy. To se stává. Jsou příspěvky, kde není co řešit, protože jsou vulgární, rasistické ap., často se ale příspěvky pohybují na hraně a ani čtenáři sami se neshodnou - jedni požadují smazání, jiní smazání téhož příspěvku považují za cenzuru. 

***

Tento seznam není vyčerpávající. Pamatujte: my ctíme svobodu projevu, ale je to naše hřiště, možnost neomezeného diskutování nabízíme jen těm, kdo respektují naše pravidla. Pokud ano, kritizujte co chcete, koho chcete, zleva, zprava, shora, zdola, ať je to Petr nebo Pavel. Jak se komu líbí. Ale říkáme bez obalu: sprosťákům a těm, co pravidla ignorují, smažeme cokoli, protože takovým lidem na stránkách iDNES.cz prostor jednoduše nedáme.


Pavel Kočička, Jan Dvořák, Tomáš Ventura, Michal Hanák. 

Autor: | karma: 42.65 | přečteno: 48570 ×
Poslední články autora