Anonymní minusování v diskusích končí

7. 06. 2013 16:59:13
Od 10.června 2013 se bude ve všech diskusích na iDNES.cz zobrazovat, kdo příspěvek hodnotil kladně a kdo záporně. Proč k tomu přistupujeme a jak to bude fungovat, se dozvíte v tomto článku.

Koncem roku 2012 jsme na častá přání čtenářů zavedli v diskusích možnost hodnotit příspěvky tlačítkem plus a minus. To dává i čtenářům, kteří nechtějí reagovat slovně, možnost dát rychle najevo svůj souhlas či nesouhlas s diskusním příspěvkem.

Takřka vzápětí se objevila skupina trollů, kteří začali tento nástroj zneužívat k otravování diskutujících, čtenářů i autorů blogů. U blogů třeba tak, že pomocí tlačítka minus shazovali všechny vůči textu či jeho autorovi pozitivní příspěvky a naopak tlačítkem plus vyzdvihovali všechna kritická hodnocení. Vybraným obětem z řad diskutérů pak přidělovali minusy jako na běžícím páse, ať už napsali cokoli.

To samozřejmě vyvolalo nevoli ostatních diskutujících, kteří si v redakci stěžovali, a vedlo to také k tomu, že plusy a mínusy u příspěvku ztratily jakoukoli vypovídací hodnotu.

Při analýze udělených hodnocení jsme například zjistili, někteří „minusovači“ udělili během několika týdnů desítky tisíc minusů, ačkoli sami nenapsali žádný diskusní příspěvek nebo jen minimální počet.

Možnost vyjádřit postoj k příspěvku pomocí +/- hodnocení považujeme i nadále za dobrou věc. Nechceme ji proto rušit. Během 10.června se ovšem u diskusních příspěvků začne všem přihlášeným uživatelům (po kliknutí na plochu s hodnocením u konkrétního příspěvku, tedy například pole +5/-6) zobrazovat, kdo a jak příspěvky hodnotil. Věříme, že identifikace hodnotitelů pomůže diskusní trolly eliminovat.

Zpětně se autorství hodnocení zobrazovat nebude, považovali bychom to za nekorektní vůči těm, kdo při svém hodnocení počítali s anonymitou.

Hodnotit diskuse lze nově také na chytrých telefonech. Vylepšili jsme pro ně také grafiku. Rovněž se nově zobrazují profily diskutujících a problematické diskutující je možné nahlásit. Zatím se u mobilní verze webu nepřičítají dukáty a nelze nahlašovat konkrétní příspěvky, na dalších vylepšeních však samozřejmě dál pracujeme.

-red-

Autor: | karma: 37.33 | přečteno: 17532 ×
Poslední články autora