Platí i při volbách do Sněmovny: čím víc gólů, tím víc bodů?

Budeme hrát na dva útočníky Petra Švancaru (ANO, jižní Morava) a Jana Nezmara (SPOZ, Liberecký kraj), řekl trenér František Komňacký (SPOZ, Vysočina) sportovnímu redaktorovi Václavu Tittelbachovi (dříve ANO, Zlínský kraj). Nebo: V hlavní roli vystoupí Daniel Hůlka (SPOZ, Královéhradecký kraj) v režii Martina Stropnického (ANO, Jihomoravský kraj), zjistila reportérka Jana Lorencová (ANO, Moravskoslezský kraj). Tolik pár zajímavých jmen na kandidátkách dvou očekávaných skokanů voleb do Sněmovny. Věty jsou samozřejmě smyšlené a mají jen ukázat, kdo se také chystá do politiky. 

Ilustrační fotoiDNES.cz

Kandidátky strany odevzdávaly v úterý. Tittelbach, bývalá tvář TV Nova, to vzdal. 

Nic proti fotbalistům či umělcům v politice. Zvláště když se vyjadřují ke společenskému dění. Ikona brněnské kopané (nyní kope za Příbram) Petr Švancara vždy rád odpovídal novinářům i na nefotbalové otázky.

Bylo naší chybou, že jsme se ho ptali třeba na nejoblíbenější koupaliště v Brně místo zjišťování názorů na důchodovou reformu. Daniel Hůlka svoji angažovanost dal najevo aktivní podporou Miloše Zemana v prezidentské volbě. Za to patří na kandidátku SPOZ. Oblíbenou větou sportovců jdoucích do politiky je, že budou podporovat sport. Oblíbenou větou herců je, že jim jde o kulturu. Fotbal a divadlo se sice jako politický program nesnesou (protože buď urve z veřejných peněz víc jeden, nebo druhý), ale lid se shodne, že se mají podporovat. I proto lid volí herce a sportovce.

Každý pozorovatel politiky ovšem ví, že hlavními hvězdami kandidátek jsou lékaři. Vzbuzují důvěru a mylný pocit, že Hippokratova přísaha se vztahuje i na politiku.

Na první pohled doplnili kandidátky nezávislými osobnostmi nejzdařileji lidovci. Daniel Herman (Praha), Ivan Gabal (střední Čechy) a Václav Krása (Plzeňský kraj) mají jasné ideové a profesní zaměření. V souladu se směřováním KDU-ČSL. To jsou kategorie, ve kterých některé kandidující subjekty ještě nezačaly ani přemýšlet. Na druhý pohled je to už trochu horší. Lídrem lidovců v Moravskoslezském kraji je Tomáš Podivínský, nyní ministr životního prostředí v demisi, který zatím hlavně přikyvuje (megalomanským) projektům navzdory ochráncům přírody. I když na Ostravsku se to může hodit. Teď se tam mluví hlavně o podpoře průmyslu, který prý dusí zelené limity. Do prvního smogového varování to bude jistě populární přístup.

Čím víc gólů, tím víc bodů, zní legendární moudro ze schůze Slavoje Houslice z populárního seriálu. Do finále zbývá 38 dní. Sestavy, které nastupují do tohoto zápasu, na postup z okresního přeboru nevypadají.

Karel Škrabal, zástupce šfr. MF DNES

 

Autor: Redakční Redakční | středa 18.9.2013 11:49 | karma článku: 12,58 | přečteno: 344x