Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZK

SID09

25. 11. 2009 5:16
Nedělejte z toho drama.

Prostě žilo se jinak. Byla menší nabídka zboží........  Všichni - až na jeden milion komunistů, vojáků a policajtů, jsme žili v jakési konspiraci, ale naučili jsme se v tom žít.  Byli jsme minimálně o 20 let mladší, nebolelo nás to, či ono.....   Ztížnosti jsou k ničemu - prostě žilo se jinak. Byly problémy, ale i lásky, přátelství, pěkné okamžiky. ;-D!!

0 0
možnosti
KR

Maveric

25. 11. 2009 6:48
Re: Nedělejte z toho drama.

...bylo to drama, z neustálého shánění čehokoliv - kdykoliv byl jeden nekončící stres a fustrace vedoucí k masovému výskytu žaludečních vředů, infarktů, soudů pro nic za nic, tahanic, nuceného tlučení špačků, trvalé zlodějny a života od ničeho k ničemu. Vyrobil jste si přívěsný vozík a ještě jeden pro kámoše a byl jste souzen za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví - nikdy jste totiž nemohl doložit nákup trubek, koleček a ložisek...prostě proto že nic se nikde nedalo sehnat legálně. Existoval jen černý trh... 

0 0
možnosti
P

poiuyt

25. 11. 2009 4:48
Blbost je vase,ne socialismu

Za tech 20 let skutecny prijem Cinanu zvysi 3x-4x,zatimco tady se musite porad prat , za jaky rezim je lepsi.Prohrana revoluce.

0 0
možnosti

mira232

25. 11. 2009 9:27
Re: Blbost je vase,ne socialismu

v cine neni socialismus.

0 0
možnosti
O

oranzovabandaska

25. 11. 2009 0:05
Dalsi vzpominka ...

Kdyz jsem vycestoval s matkou (1x) do Madarska a koupil si tam jeany ( kopie, napodobenina, jako dite jsem slintal) no a na hranicich nas povysene lustroval celnik a tvaril se ze ty jeansy ( zakazany dovoz ) jsou neco jako dneska 100kg heroinu. Dneska kdyz na to prijde si koupim 1000ks jeansu pres ebay ze statu. Socik never more a kdyz vidim toho prisluhovace Paroubka chce se mi blinkat ..

0 0
možnosti
KR

Maveric

25. 11. 2009 6:24
Re: Dalsi vzpominka ...

...seznam zboží které za socialismu trvale nebylo a "dramata" zažitá při jeho shánění - by vystačil na knihy typu "Tří mušketýrů - včetně těch až po deseti a pěti letech..." Pracoval jsem jako technolog v provozu /Zlatokov/ kde byla zmetkovitost neuvěřitelných 70 % a občas i víc!!!! A přitom na nic nebyly k dostání náhradní díly...ťukl jste auto a sháněl si sám měsíce nárazník či blatník - pro servis... Stavěl jste domek či garáž a trvalo to celé pětiletky...když byl náhodou cement - nebyly cihly, obkládačky, elektroinstalační materiál, umakart - cokoliv....Cokoliv jste si naplánoval dělat - nikdy nic nebylo a nikdy jste nedostal nic včas...v každém podniku bylo nejmocnějším oddělením - zásobování s desítkami referentů shánějícím neustále cokoliv po celém státě!  

0 0
možnosti
AW

Pilat

24. 11. 2009 21:40
nerikam, ze nemas pravde devce,

ale kdyby jsi na Zizkove rostla o 30 let drive, zsi by jsi zpivala jinou pisnicku :-)

0 0
možnosti
E

editi

24. 11. 2009 19:26
No holka,

pěkně si to napsala, ale já měla dětství krásné, plné dětských zážitku a nějaký komouši, nebo fronty na něco mě byly ukradeny. Takže kecáš a jenom smolíš o něčem, čemu sama nevěříš. Dnes jsou např. fronty na nové mobily, na knihy a nebo na benzín a naftu, když jí mají zdražovat. Vše je o lidech, a ty asi mezi ty fronťáky budeš patřit pořád, ať jsou u moci rudí, modří nebo oranž.;-D;-D;-D;-D

0 0
možnosti
MP

Vrah

24. 11. 2009 19:46
Re: No holka,

Komoušské lži. Umíte něco jiného?

Jsou fronty na nové mobily? Ale proč – aby je ti lidé měli první. Pokud by si počkali, budou je mít bez fronty. Dřív byly fronty proto, že kdo dřív přijde, ten dřív mele a kdo pozdě chodí sám sobě sám.

A jestli máte jen hezké vzpomínky, pak je na vás vidět, jak komunismus deformuje a mrzačí lidské charaktery.

0 0
možnosti
FM

František Matějka

24. 11. 2009 19:07
Také jsem si zavzpomínal. Je mi 38 a nejásám...

Hezký článek, který bych lehce doprovodil. Ty vzpomínky (resp. život, na jehož základě vznikly) mají své důsledky: http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/110206/17-listopad-mohou-slavit-komuniste-A-hrde-Bohuzel.html

0 0
možnosti
BJ

Kresinka

24. 11. 2009 17:51
Milá paní redaktorko,

mě taky jedna paní napsala jako repliku, že ona teda za socialismu jedinou frontu nevystála. Já jsem totiž litovala času, který jsem trávila čuměním ve všech možných frontách, třeba v době, kdy byl synáček v pubertě jsem šla domů z práce s myšlenkou, že v ledničce je osminka másla, pět vajec, mléko a chleba. Nebylo nic, hladovec to zhltnul a kde asi tak v okresním městě po šesté večer něco koupíte ? Byly to obtížné doby i z této tak urážlivě prozaické stránky, když jsem v šest ráno podupávala zmrzlá před řeznictvím,nebo papérnictvím, nebo drogerií,  to všechno byly podle mě neprožité hodiny a kolik jich jen bylo !

A kde nakupovala ta dáma se radši neptámV

0 0
možnosti
RL

Limburger

24. 11. 2009 17:28
Svazácký úkol?

Už nějaký čas se tady objevuje zoufalý "redakční blog". Kdosi se tu nedávno prokecl, že je to povinnost redaktorů, něco napsat do blogu, pokaždé je prý někdo na řadě. Je to pravda? No, vyřešila jste to chytře, propagací vlastního předchozího článku. Ale stejně mi to připadá celé takové pokleslé. Připomíná to ty minulé svazácké úkoly, co Vy na to, pani autorko? Vždyť z toho textu úplně čiší, jak jste ho musela vypotit. Co Vy na to, v redakci? ;-)  Zdraví Richard Limburský

0 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8250x
Největší a nejčtenější seriozní noviny v Česku - MF DNES a iDNES.cz. Osminásobní držitelé čtenářské ceny Křišťálová lupa. Server s nejdůvěryhodnějším zpravodajstvím (online redakce).

Etický kodex redakcí iDNES.cz a MF DNES

Vydavatelský kodex médií provozovaných společností MAFRA a.s.