Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

23. 5. 2012 22:19
Nemáte pravdu.

Komunisti tyto atentátníky uznávají. Pojmenovali po nich ulice, obec, natočili o nich film. U kostela, kde padli, pořádali při výročích oslavy.

Objevují se různé názory na rozkaz k provedení atentátu, tedy na Beneše a Churchilla. Ovšem ani ne tak mezi komunisty. Byl to západní domácí odboj, kdo usiloval o zrušení atentátu.

Komunisti neřvou na Německo, jen odsuzují imperialistickou politiku všech režimů.

Churchillovi se to mluvilo. Vedl přední velmoc, disponoval nejsilnějším loďstvem a silným letectvem, stálo za ním celé impérium, měl sympatie (a výhodné dodávky) Spojených států. Od Hitlera ho odděloval Kanál. Československo bylo svými západními "spojenci" přinuceno kapitulovat.

2 0
možnosti
D

dalebychsidovolilpodotknouti

24. 5. 2012 10:35
Re: Nemáte pravdu.

ano, jistě, vy náš rudý pumlíči, určitě to tak bylo a Julda Fulda se toho taky naprováděl

0 0
možnosti
K

kOBLICH

23. 5. 2012 14:32
„Budeme bojovat na plážích...

... budeme bojovat na přistávacích dráhách... NIKDY SE NEVZDÁME,“

No jo, Churchillovi se to mluvilo. Ale u nás se za protektorátu nic takového nesmělo :-/

0 0
možnosti
MR

iluminat

23. 5. 2012 17:40
Re: „Budeme bojovat na plážích...

tim vice obdivuji atentatniky![>-]R^V

2 0
možnosti
A

amenhotep16

23. 5. 2012 14:20
Víte,

Gavrilo Princip spáchal v roce1914 atentát na následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda d Este. A vypukla 1. světová válka. Kdyby to neudělal, vypukla by asi stejně, našla by se jiná záminka. Atentátníci zabili Heydricha a v důsledku represí bylo popraveno několik desítek tisíc obyvatel Protektorátu. Možná, že by byli porpraveni stejně, příčiny a následky se nedají jednoznačřně hodnotit. Dodnes historici bádají nad tím, zda by atentát na Hitlera ukončil válku, ale obecně se traduje, že tomu zrovna angláni nebyli nakloněni (prý z politických důvodů). Co mělo větší cenu, 100000 popravených, nebo gesto odporu? Kdo to rozsoudí? Vaše adorace Churchila je sice chvályhodná, ale ne zcela jednoznačná.

0 0
možnosti
B

bofums

23. 5. 2012 14:46
Re: Víte,

Historie je potvora ! Neuznává proto " KDYBY ". S odstupem času  můžeme hodnotit fakta  různými

pohledy, ale NIKDY nemůžeme říci, co by se stalo  " KDYBY "! To neví totiž nikdo!  I  na G. Principa

jsou dnes názory různé- jedni ho mají za hrdinu, druzí za vraha ! Berme to tak!  Myslím, že uvádíte

zavádějící údaje- každopádně Vámi uváděný údaj o " popravení DESÍTEK tisíc obyv. Protektorátu v

důsledku represí za R.H." čtu poprvé!  Zkuste  doložit přesně, ne " Kdyby". Děkuji![>-]

1 0
možnosti
PH

petrph

23. 5. 2012 13:52
ale no tak

Je pěkné, že Churchill řečnil  že" Nikdy se nevzdáme budeme bojovat na plážích,budeme bojovat na přistávacích dráhách.",ale až potom co téměř bez boje vydala Británie své spojence.Potom co britské jednotky ustoupily z bojů u Dunkerque.A ještě dlouho pak se Britové Němcům vzdávali a byli poráženi,při bojích v severní Africe, na Krétě i jinde.A trvalo to ještě dlouhé 4 roky než našli sílu překročit Kanál a na Němce zaútočit.

Pokud se týká akce našich parašutistů,rozhodně to nebyla"nejzdařilejší operace podobného typu v Evropě". Vzpomeňme Skorzenyho osvobození Mussoliniho-a vůbec diverzní akce byly skrytou ale nedílnou součástí této války.Spíš naopak-odprásknout ze zálohy nějakého místního nacistického bosse, na to stačila většinou místní  jednotka odboje ,a pak za to vždy okolí pykalo rozsáhlými represemi

Tahle válka skutečně nebyla jednoduchá a přímočará,byly v ní světlé i tmavé schránky,ale dojemné projevy politiků o tom že "se nikdy..." byly a jsou leda pro uklidnění ovčanů

1 0
možnosti
M

Mordred_

23. 5. 2012 14:08
Re: ale no tak

kdyby to tak prohlásil soudruh Stalin, to by byla jiná, to by se oslavovalo, ale imperialista Churchill? To se hned musí vyrukovat s tvrzením, že v USA mlátí zase černochy.  Mimochodem, on Rommel v severní Africe Montyho porazil?

1 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8259x
Největší a nejčtenější seriozní noviny v Česku - MF DNES a iDNES.cz. Osminásobní držitelé čtenářské ceny Křišťálová lupa. Server s nejdůvěryhodnějším zpravodajstvím (online redakce).

Etický kodex redakcí iDNES.cz a MF DNES

Vydavatelský kodex médií provozovaných společností MAFRA a.s.