Diskuse

Hledání písma pro iDNES.cz

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jeste k tomu pismu - zajimal by me duvod proc tu velikost/rozpaly tak hrotite. Viz.:

http://i.imgur.com/ZrdSLiy.png

Precist si na jedne obrazovce perex a videt pulku fotky neni uplne standartni.

Pokud je to kvuli delsimu setrvani na strance, tak to dokazu pochopit, ale uzivatelsky je to fakt neprijemny. Poprosil bych idelane Pavla Kocicku o odpoved.

0 0
možnosti

"Speciální úpravou se musí zajistit, aby všechny nožičky znaků byly na obrazovce stejně široké...Tyto úpravy mohou být někdy náročnější než samotná tvorba písma."

.

Nepochybně to je celý ten problém milá redakce. Tou "spociální úpravou" je hinting písma - jak se v českém písmařském žargonu říká "ohintování". Jeho kvalita zásadně ovlivňuje to, jak se písmo chová na obrazovce. Problém je v tom že to musí dělat někdo kdo to umí a má v tom značnou praxi. Je to totiž docela věda. U běžných fontů určených pro tisk se hintování provádí většinou pouze generovaním strojově což ovšem pro obrazovku nestačí. Kdopak vám to dohintovával? U písma od Adobe bych soudil že nejspíš Amos.

Problém je v tom, že když vyměníte excelentně ohintovaný Arial který obří tým Microsoftu "ladil" skoro 10 let za cokoliv co vám někdo "spíchne" na zakázku. Výsledek bude přesně takový jaký je - lidi si budou stěžovat že to je blbě čitelné a nezachrání vas ani to, že si pomůžete zvětšením písma.

Z celého toho "projektu redesignu" čouhá totální amaterizmus na sto honů. BOHUŽEL :-/

4 0
možnosti

docela by mě zajímalo, co na tenhle jejich amatérizmus napíše jeden webografo profík - Petr Staníček alias Pixy, tedy pokud mu vůbec bude stát za to, to nějak komentovat

0 0
možnosti

D92i80a13n11a 90Y54u51n22i91s

10. 7. 2014 21:14

Na první pohled je to jako zjednodušené pro malé dětičky, nadpis je zbytečně obří, písmo perexu pro změnu příliš slabé. Jestli chcete nalákat puberťáky, tak se vám to "vylepšení" povedlo :-/

2 0
možnosti

P35e28t67r 32H49a58l11í84k

10. 7. 2014 20:03

Mám monitor 1920x1080 a je to naprosto šílené. Bolí mě z toho oči a nedá se to číst. Začal jsem vážně uvažovat o opuštění tohoto webu.

Naštětí jsem v diskuzi našel addon Stylish pro firefox a někdo udělal styl "IDnes.cz bez noveho fontu". S hnusnou lištou se snad smířím, ale ten nový font nejsem ochoten číst.

Bohužel první odstavec je stále odporný, ale zbytek už se číst dá.

Naprosto nechápu přístup autorů. V diskuzích jsem nenašel jedinou pochvalnou poznámku. Maximálně několik, kterým to nevadí. Drtivá většina je nespokojena. Přesto to idnes ignoruje.

2 0
možnosti
Foto

I70v28o 13C77i67l76i73c90h

10. 7. 2014 17:24

Písmo mi nevyhovuje, musím si ho na svém (fakt nepříliš starém notebooku) zmenšovat, abych si nepřipadal jako poloslepý. A docela mi vadí, že již neukazujete ukázku příspěvků v diskuzi, mnohokrát jsem na diskuzi kliknul jen proto, že mne tam něco zaujalo. Ale je to samozřejmě Váš server i Váš boj.

2 0
možnosti

Takže abych to shrnul:

a) první špatnej krok bylo zrušení navigační lišty (myslím tím ten pruh | Zprávy | Kraje | Sport | Kultura | atd.) ze spodku stránky, kdy dřív stačilo na konci čtení článku či diskuse jen překliknout hned na jinou rubriku, kdežto po jejím zrušení se musí rolovat zase zpátky nahoru na začátek (a obzvlášť dost dlouho) a teprve tam překliknout - to bylo první mínus v ovladatelnosti webu

b) druhej špatnej krok je to současný předělávání - písmo pruhu moc velký, nevejdou se názvy rubrik všechny vedle sebe, nějaký přesouvání myši na "Další" zbytečně zdržuje... nadpisy nad celými články jsou v moc velikým fontu, perexy taky mají moc veliký písmena a taky moc široký odstavec (měly by bejt stejně široký jako další text pod fotkou), font sám o sobě má litery i pěkný, ale jsou moc velký mezery mezi nima, klidně by to mohlo bejt víc nahuštěný a čitelnost by to neztratilo

c) jak tady někteří pode mnou kritizujou ClearType, tak o nich si myslím, že asi čučej ještě do starejch CRT obrazovek, protože na LCD je použití ClearType vyloženě nutnost, jinak je to hnus fialovej (v tomhle wokna vedou před některejma linuxama, v těch CT trochu zaostává)

d) někteří uživatelé, stěžující si na množství volných ploch, asi používají prohlížečová okna na displejích >17" v maximalizovaný podobě, byť podle mě úplně zbytečně, protože na 98% internetu stačí šířka okna v rozmezí 1000-1200 px (např. já mám okno FF široký přesně tak akorát podle šířky stránek tohodle média, byť mám 22" 1400x1050px)

e) zkrátka a dobře, prohlížení üHeute v "novým dyzajnu" je spíš za trest, daleko líp se mi to čte v androidí aplikaci na telefonu s displejem 240x320px - ale tam se zase nenačítají dukáty/íčka... ... NESOUHLASÍM SE ZAVÁDĚNÍM NOVÉHO VZHLEDU, JE TO NE JEDEN, ALE ROVNOU 100 KROKŮ ZPÁTKY!!

4 0
možnosti

Proč je ten font tak obří?Rv

0 0
možnosti

Snadná okoukatelnost není nevýhoda, ale přednost. Čtenář si na písmo rychleji zvykne a stihne za stejný čas přečíst víc článků.

Králem webu je obsah. Pravděpodobnost, že by okoukané písmo způsobilo zaznamenatelný odliv lidí, je mnohem nižší, než že ji způsobí zrušené podtržení odkazů. Čtenáři, kteří si řeknou „hm, tenhle web má stejný font jako web instalatérů, tak je vlastně fuk, jestli si budu číst zprávy tam a nebo tady“, fakt neexistují.

A radit lidem, jak si mají přenastavit systém, je podobně trapné, jako vnucovat konkrétní prohlížeč. Etica je prostě rozbitá, když vyžaduje speciální přístup…

5 0
možnosti
Foto

Používat 13 let starý a již nepodporovaný systém je hrdinství?

0 0
možnosti
Foto

Díky, už jsem to pozměnil... :-)

0 0
možnosti